The Green’s Function Method Solutions to Solve of nth -order Linear Differential Equations

The Green’s Function Method Solutions to Solve of nth -order Linear Differential Equations

Nedal Hassan Elbadowi Eljaneid

Faculty of Sciences || University of Tabuk || KSA

Abdelradi Abdelrahman Abdelradi

Faculty of Science and Technology || Omdurman Islamic University || Sudan

Ragaa Mohammed Haj Ibrahim

Faculty of Education || Elzaiem ElAzhary University || Sudan

DOI PDF

Tab title
In this research article, we present the Green’s function approach of ordinary differential equations with initial and boundary conditions, we represented the differential equation by an integral equation. The text provides a sufficient theoretical basis to understand Green’s function method, which is used to solve initial and boundary value problems involving linear ODEs and PDEs. The main result the construction of a Mathematica Package valid to calculate the explicit expression of the Green’s function related to the two-point boundary value problem (2. 3), where the nth order linear operator Ln defined on (2. 1) has constant coefficients.  Keywords: Green’s Functions, Ordinary linear Differential Equations. 

طريقة حلول دالة جرين لحل المعادلات التفاضلية الخطية ذات من الرتبة النونية

نضال حسن البدوي الجنيد

كلية العلوم || جامعة تبوك || السعودية

عبد الرضى عبد الرحمن عبد الرضى

كلية العلوم والتقانة || جامعة أم درمان الإسلامية || السودان

رجاء محمد حاج إبراهيم

كلية التربية || جامعة الزعيم الأزهري || السودان

Tab title
في هذا المقال البحثي هذا، نقدم مقاربة دالة جرين للمعادلات التفاضلية العادية المتضمنة شروطاً ابتدائية وكذلك المتضمنة شروطاً حدية وتم تمثيل المعادلات التفاضلية بمعادلات تكاملية يوفر النص أساسًا نظريًا كافيًا لفهم طريقة دالة جرين، والتي تُستخدم لحل المشكلات ; القيمة الأولية والحدودية التي تتضمن المعادلات التفاضلية العادية والمعادلات التفاضلية الجزئية الخطية. النتيجة الرئيسية هي بناء حزمة ماثيمتكا صالحة لحساب التعبير الصريح لدالة جرين المتعلقة بمشكلة القيمة الحدية للنقطتين في المعادلة (2. 3)، حيث يكون للمؤثر الخطي من الدرجة النونية المحدد في المعادلة (2. 1) ذات المعاملات الثابتة.  الكلمات المفتاحية: دوال جرين، المعادلات التفاضلية الخطية العادية.